Aandacht voor een gezond binnenklimaat

Publicatiedatum: 07-09-2021

Aandacht voor een gezond binnenklimaat Aandacht voor een gezond binnenklimaat Aandacht voor een gezond binnenklimaat Aandacht voor een gezond binnenklimaat
Aandacht voor een gezond binnenklimaat Aandacht voor een gezond binnenklimaat
Aandacht voor een gezond binnenklimaat Aandacht voor een gezond binnenklimaat
Aandacht voor een gezond binnenklimaat Aandacht voor een gezond binnenklimaat
Aandacht voor een gezond binnenklimaat Aandacht voor een gezond binnenklimaat
Beter onderwijs dankzij de juiste ventilatie

Aandacht voor een gezond binnenklimaat en in het bijzonder goede ventilatie is actueler dan ooit. De coronapandemie heeft daarvoor gezorgd. Op voormalige locatie Metameer in Stevensbeek huist De Korenaer. een school voor voortgezet speciaal onderwijs . Kortgeleden is het gebouw gerenoveerd. Goede ventilatie stond daarbij volop in de aandacht. Gebr. Janssen voerde het project uit in opdracht van de gemeente Sint-Anthonis.

Door nieuwe doelgroep in combinatie met renovatie van de Korenaer was de vraag om de ventilatie goed onder de loep te nemen, zeker nu de overheid het verbeteren van het binnenklimaat van scholen subsidieert. “De vraag naar goede ventilatiesystemen is fors gegroeid, iedereen wil het CO₂-niveau terugdringen”, weet Marc Hendriksen, projectleider bij Gebr. Janssen.

Grondige renovatie
Het oorspronkelijke gebouw is meer dan een halve eeuw oud. In de loop der tijd is het uitgebreid. Een grondige renovatie was nodig nu het complex een nieuwe bestemming krijgt. Het binnenklimaat werd verbeterd door onder meer de aanleg van een energiezuinige en stille ventilatie-installatie. “Gebr. Janssen werkte daarbij samen met een leverancier die we al van eerdere projecten kennen en waarmee onze ervaringen goed zijn.” Deze leverancier biedt al meer dan een kwart eeuw zogeheten decentrale ventilatieoplossingen voor scholen aan. Volgens dit bedrijf is het niet logisch om in een bestaand schoolgebouw een centraal ventilatiesysteem te plaatsen of om een bestaande installatie uit te breiden. De kosten lopen dan te snel op.
Wat is nu het verschil tussen centrale en decentrale ventilatie? Een centraal afzuigsysteem zuigt de vervuilde lucht in een compleet pand af. Vervolgens komt er via verschillende roosters in ramen en deuren weer frisse buitenlucht naar binnen. Een decentraal ventilatiesysteem daarentegen zorgt voor optimale luchtverversing per ruimte. Een Airmaster unit brengt noodzakelijke buitenlucht vraaggestuurd in de ruimte, de retourlucht word naar behoefte middels ingebouwde wtw unit afgezogen. Er hoeft dan ook geen compleet kanalensysteem aangelegd (of uitgebreid) te worden. Het is bovendien vele malen stiller

‘De stilste in de klas’
In De Korenaer is nu in elk klaslokaal een Airmaster ventilatie-unit geplaatst. Deze stille units voldoen ruimschoots aan de eisen van Frisse Scholen B. Dat is fijn voor de leerlingen van De Korenaer, die immers een constante brom als een extra prikkel kunnen ervaren. Om het geluidsniveau laag te houden is een techniek uit de vliegtuigindustrie gebruikt. Daarbij wordt de geluidsbron tegengewerkt door antigeluid. Of, zoals een vertegenwoordiger het zegt: “Airmaster is niet alleen de stilste in de klas, maar ook de stilste in zijn klasse.”
Het online systeem geeft aan wanneer onderhoud nodig is en houdt ook het CO₂-niveau en het energieverbruik bij. Zo kan er ook op afstand bijgestuurd worden voor een optimale werking en energieverbruik. Maar het belangrijkste is natuurlijk dat er voor elk kind op De Korenaer voldoende frisse lucht beschikbaar is!

< terug naar nieuwsoverzicht

NIEUWs

Op de hoogte blijven van nieuws binnen Gebr. Janssen in Beugen of ontwikkelingen binnen de branche? Volg ons op Facebook of Twitter.