Bijzonder zinkwerkproject in Wanssum

Publicatiedatum: 21-02-2019

Bijzonder zinkwerkproject in Wanssum Bijzonder zinkwerkproject in Wanssum Bijzonder zinkwerkproject in Wanssum Bijzonder zinkwerkproject in Wanssum
Bijzonder zinkwerkproject in Wanssum Bijzonder zinkwerkproject in Wanssum
Bijzonder zinkwerkproject in Wanssum Bijzonder zinkwerkproject in Wanssum
Bijzonder zinkwerkproject in Wanssum Bijzonder zinkwerkproject in Wanssum
Bijzonder zinkwerkproject in Wanssum Bijzonder zinkwerkproject in Wanssum

Bijzonder zinkwerkproject in Wanssum
Woningen van ‘oud naar nieuw’

 
In de Tiendstraat in Wanssum staan ze: een serie twee-onder-een-kapwoningen, veertien in totaal. Met een vrij bijzonder dak dat, zeker ook weer sinds enige tijd, in het oog springt. Ze zijn eigendom van woningcorporatie Wonen Limburg. Gebr. Janssen bracht deze huizen weer helemaal bij de tijd. Door een nieuwe uitstraling in zink, en vooral dankzij grondige isolatie van het complete dak en de topgevels. 

Robert van den Heuvel, algemeen directeur Gebr. Janssen, noemt het beslist geen alledaags project. “De hele ‘pet’ is eraf geweest en er is iets heel bijzonders voor teruggekomen. Deze Wanssumse woningen hebben een heuse ‘energietransitie’ ondergaan. Dat betekent dat de energielabels die aan deze woningen hingen, flink zijn opgewaardeerd. Dat gaat de bewoners een forse energiebesparing opleveren.”

Aan vervanging toe
“Allereerst hebben we de woningen opgenomen, zoals dat heet. Daarbij is de staat bepaald en daarmee ook de manier waarop we deze woningen konden opwaarderen. De daken van deze woningen hebben een wat afwijkende vorm. Ze lopen inpandig af, waren bekleed met bitumen en hebben boven de buitengevel een steile dakkant. Deze kanten waren bekleed met houten rabatdelen. De topgevels, zoals aan de straatzijde goed te zien was, hadden zo’n zelfde afwerking.”
“Na pakweg vijfendertig jaar waren deze rabatdelen volledig aan vervanging toe. Een afwerking in deze stijl zou bovendien nu ook niet meer zo snel gemaakt worden. Er moest dus een andere bekleding komen. Omdat alles ‘afgepeld’ moest worden, hadden we meteen de kans om nieuwe isolatie aan te brengen. Bij elk huis kwam daar een compleet geventileerde constructie bovenop. De topgevels en de buitenste dakgevels kregen zinken bekleding. De inpandige daken werden voorzien van een nieuwe bitumenbedekking én PV-panelen. Daarmee wordt elektriciteit opgewekt.”

Totaal ander uiterlijk
Door de zinken gevel- en dakbekleding heeft de straat een totaal ander uiterlijk gekregen. “Voor sommigen was dat even schrikken”, weet Robert van den Heuvel, “zeker als het zink in het begin nog lekker nadrukkelijk in het zonnetje staat te blinken. Maar na enkele dagen komt dat mooie patina erover, dat het zink die typisch doffe uitdrukking geeft. De afwerking is duurzaam: deze woningen kunnen er opnieuw vijfendertig jaar tegen.”
De algemeen directeur is verheugd over de goede contacten met de wijk. “Er werden diverse besprekingen met de bewoners gepland. Zeker in het begin, om uit te leggen wat er allemaal zou gebeuren. Alles werd vervolgens in goede samenwerking en overleg gedaan. De werkzaamheden volgden elkaar bovendien mooi op. Zo wil je altijd wel werken.” Na de ingreep is de isolatiewaarde met een factor vier of vijf verhoogd. Verwacht wordt dat de stookkosten voor de bewoners zullen halveren.

< terug naar nieuwsoverzicht

NIEUWs

Op de hoogte blijven van nieuws binnen Gebr. Janssen in Beugen of ontwikkelingen binnen de branche? Volg ons op Facebook of Twitter.