Energie besparen?

Publicatiedatum: 29-01-2020

Energie besparen? Energie besparen? Energie besparen? Energie besparen?
Energie besparen? Energie besparen?
Energie besparen? Energie besparen?
Energie besparen? Energie besparen?
Energie besparen? Energie besparen?
Energie besparen? Dakisolatie is een belangrijk onderdeel!

Tussen Venray en Heerlen, het uiterste zuiden van Limburg, is Gebr. Janssen druk bezig met de renovatie van maar liefst 1.500 woningen in opdracht van woningcorporatie Wonen Limburg. Belangrijk onderdeel van de renovatie is het aanbrengen van dakisolatie.

De operatie is zonder overdrijven een fikse opdracht, aldus Theo Huijbers, technisch directeur van Gebr. Janssen en projectleider. “Het project is gestart in 2017 en wordt dit jaar afgerond. Het gaat om de totale schil van de woningen. Naast de isolatie van de daken krijgen ze allemaal nieuwe kozijnen met HR++ beglazing. En waar nog geen spouw- of vloerisolatie was, wordt deze onder onze vlag door derden aangebracht. De opdracht is dusdanig groot dat deze vraagt om doordachte planning. Weer of geen weer, regen, sneeuw of hitte, het werkplan is leidend om alles binnen de afgesproken termijn af te ronden.”

Labelsprong
Om de gewenste labelsprong te maken naar een Label A of hoger, vormt de dakisolatie weliswaar een belangrijk onderdeel, maar volgens Theo Huijbers is het totale pakket van belang, dus inclusief de vloer- en spouwisolatie en de HR++ beglazing. Ook de installatie van minimaal acht PV-panelen per woning was beduidend om de beoogde labelsprong te maken. “De woningen zijn straks weliswaar niet energieneutraal, maar met deze verbeteringen hebben de bewoners wél een huis met behoorlijk lage energiekosten. Bij eventuele vernieuwingen van de cv-ketels zal de woningcorporatie nog kunnen beslissen om de woningen gasloos te maken.”

Keukentafelgesprekken
Voor opdrachtgever Wonen Limburg was het belangrijk dat de renovatie voor zo min mogelijk overlast zou zorgen voor de bewoners en de omgeving. Het was dan ook uitgangspunt dat de bewoners tijdens de renovatie gewoon in hun eigen woning konden blijven wonen. Een wezenlijk onderdeel daarbij waren en zijn de zogenaamde keukentafelgesprekken. Theo Huijbers vertelt erover: “Hierin geven wij aan welke overlast bewoners kunnen verwachten tijdens de werkzaamheden. Maar ook wat het voordeel is van de verbeteringen en in hoeverre zij daar profijt van hebben. Daarnaast krijgen bewoners uitleg over de producten die zijn toegepast en geven we tips om zelf met eenvoudige maatregelen de energiekosten nog verder te laten zakken. Zo maken we duidelijk dat de maatregelen goed zijn voor het milieu, maar ook voor de eigen portemonnee.”

< terug naar nieuwsoverzicht

NIEUWs

Op de hoogte blijven van nieuws binnen Gebr. Janssen in Beugen of ontwikkelingen binnen de branche? Volg ons op Facebook of Twitter.