Special veilig en gezond werken

Publicatiedatum: 05-02-2019

Special veilig en gezond werken Special veilig en gezond werken Special veilig en gezond werken Special veilig en gezond werken
Special veilig en gezond werken Special veilig en gezond werken
Special veilig en gezond werken Special veilig en gezond werken
Special veilig en gezond werken Special veilig en gezond werken
Special veilig en gezond werken Special veilig en gezond werken

Special veilig en gezond werken
‘Aanpak (schijn)veiligheid’ voor een duurzame en vitale toekomst


Artikel gepubliceerd in de Roofs - editie 02 2019
Download hier het hele artikel


Vitale, fitte, gezonde en gemotiveerde mensen in en om het bedrijf - en balans in het leven: dat zijn de uitgangspunten van het vitaliteitsmanagementprogramma ‘Vitaal met je VAK bezig zijn’.
Auteur: Peter van Houtum (directeur Gebr. Janssen bv, Beugen)

Vitaliteit, een belangrijk onderdeel van Duurzaam Ondernemen bij Gebr. Janssen bv, draait niet alleen om het bestrijden en voorkomen van ziekte en uitval, maar ook om het bevorderen van welzijn, employability (optimale inzetbaarheid van mensen, waardoor zij in staat zijn werk te krijgen en te behouden) en gezondheid. Vitaliteitsmanagement gaat om het versterken van mensen en de organisatie. Dit levert diverse voordelen op, onder meer: hogere medewerkerstevredenheid, minder uitval en minder verzuim, hogere productiviteit, efficiënter werken en hogere klanttevredenheid.

Dakdekkers
- en installatiebedrijf Gebr. Janssen uit het Brabantse Beugen is met deze materie aan de slag gegaan. De vele stapjes die op dit gebied worden gezet, maken samen een flinke stap. Eén van deze stapjes is de aanpak van (schijn)veiligheid.

Op grote hoogte, een adembenemend uitzicht, een zacht briesje wappert je haren. De adrenaline giert door de aderen. Bij bungeejumpen, ook wel genoemd elastiekspringen, springt iemand die vastgebonden is aan een elastieken koord van grote hoogte naar beneden. Al dagen kijk je hiernaar uit. Spannend. En dan is de dag daar. Je bent aangekomen op deze grote hoogte. Je laat je leiden door de mensen ter plaatse, je denkt zelf niet meer na, je doet je harnas om. En dan de sprong. Waaaaaaanzinnig en spectaculair. Een geweldige ervaring en mooie foto’s als herinnering.
Maar achteraf; je waande jezelf veilig. Je vertrouwde op de deskundigen en je vertrouwde het materiaal waarmee gewerkt wordt….blindelings. Maar stel dat het elastiek te lang was…..de veiligheid was toch schijnveiligheid.
Schijnveiligheid ligt dagelijks op de loer! Is het materieel waarmee gewerkt wordt in goede staat? Volstaat het materieel wel voor de werkzaamheden? Is de werkmethode wel de juiste?
Een goed voorbeeld is het aangelijnd werken op hoogte. Je waant je veilig, maar door niet de juiste stand in te nemen en de lijn toch iets te lang te laten, kan een val fataal aflopen. Doordat pendulewerking* kan voorkomen worden er wellicht onbewust risico’s gelopen.
*Met pendulewerking wordt bedoeld: de zwaai- ofwel slingerbewegingen (het penduleren) die er gemaakt worden als gevolg van een val waarbij de verbinding tussen de gebruiker en het verankeringspunt niet meer loodrecht is. Geadviseerd wordt om niet meer dan 2 meter weg te lopen van de loodlijn om de bijbehorende risico’s niet te groot te laten zijn.

Zo zijn er dagelijks honderden voorbeelden van onveilige situaties of onveilig handelen. Goed materiaal en goede instructie zijn absoluut noodzakelijk. Het alleen aan een touwtje aangelijnd zitten is niet voldoende. Vraag jezelf altijd af of het veilig is.

Onwetendheid, onkunde en onverschilligheid van leidinggevenden staan aan de basis van (schijn)veiligheid. Veiligheid moet altijd besproken kunnen worden en waarnodig aangepakt worden.
Het standpunt is altijd: werk veilig of werk niet! Aan dit standpunt mag absoluut niet getornd worden!

De aanpak van (schijn)veiligheid is één van de vele stapjes. En bedenk: vele kleine stapjes is één grote stap op weg naar een mooie duurzame vitale toekomst.< terug naar nieuwsoverzicht

NIEUWs

Op de hoogte blijven van nieuws binnen Gebr. Janssen in Beugen of ontwikkelingen binnen de branche? Volg ons op Facebook of Twitter.