Werken met open vuur blijft gevaarlijk

Publicatiedatum: 30-12-2018

Werken met open vuur blijft gevaarlijk Werken met open vuur blijft gevaarlijk Werken met open vuur blijft gevaarlijk Werken met open vuur blijft gevaarlijk
Werken met open vuur blijft gevaarlijk Werken met open vuur blijft gevaarlijk
Werken met open vuur blijft gevaarlijk Werken met open vuur blijft gevaarlijk
Werken met open vuur blijft gevaarlijk Werken met open vuur blijft gevaarlijk
Werken met open vuur blijft gevaarlijk Werken met open vuur blijft gevaarlijk

Brandveilig werken is een deel van onze bedrijfscultuur


Sinds 2009 is de NEN 6050 van kracht. Dat zegt u waarschijnlijk weinig, maar deze norm beschrijft een veilige manier van dakdekken, waarbij het gebruik van een brander (open vuur) mogelijk is. Normen zijn afspraken tussen partijen over bijvoorbeeld een werkwijze. In het bedrijfsleven zijn normen belangrijk: ze geven bijvoorbeeld de consument duidelijkheid over producten, vergroten het vertrouwen en dagen de maatschappij uit zich te blijven vernieuwen.

Werken met open vuur blijft gevaarlijk, en een ongeluk zit in een klein hoekje. Dat weet ook Theo Huijbers, technisch directeur van Gebr. Janssen. Hoe kun je dit voorkomen? “In bepaalde zones mag je geen open vuur gebruiken. In plaats daarvan gebruik je de heteluchtföhn, kleefstoffen of zelfklevende materialen. Ook hiermee kunnen we waterdichting gedurende de levensduur van het dak bereiken. Maar in de uitvoering kosten ze meer tijd en aandacht dan het bekende branden.”
En dat is vaak een valkuil. “Zeker bij vochtig weer is het verleidelijk om de ondergrond even droog te maken met de brander. Maar ook tijdsdruk of misschien gemakzucht kunnen je verleiden de brander te gebruiken. Het verraderlijke is dat je lang niet altijd in de gaten hebt dat je iets aansteekt. Soms smeult bijvoorbeeld het isolatiemateriaal onderdaks en gaat het dak pas branden als de dakdekkers al naar huis zijn. Daarom staat het voor Gebr. Janssen buiten kijf om onder alle omstandigheden te werken volgens voorschrift.”

Elkaar aanspreken
Gebr. Janssen heeft zelfs een methode om dat na te leven. “Wij werken al jarenlang met het concept ‘Ben met je VAK bezig’,” legt Theo Huijbers uit. “VAK staat voor: Veiligheid, Afspraken nakomen en Kwaliteit. Maandelijks bespreken we onze projecten. Bij elk project controleren we alle aspecten van veilig en gezond werken, dus ook brandveiligheid. Er wordt dan extra op gehamerd dat er, wat er ook gebeurt, gewerkt moet worden volgens de geldende regelgeving.”
“Wij hebben een bedrijfscultuur waarin je elkaar kunt aanspreken op fouten en vergissingen. Net als veilig en gezond werken is brandveilig werken een kwestie van voortdurend alert zijn. Zo wordt het risico op incidenten en calamiteiten geminimaliseerd.”


< terug naar nieuwsoverzicht

NIEUWs

Op de hoogte blijven van nieuws binnen Gebr. Janssen in Beugen of ontwikkelingen binnen de branche? Volg ons op Facebook of Twitter.