Heb je last van een lekkende dakgoot en wil je hem laten repareren? Of heeft je dakgoot zijn beste tijd gehad en wil je hem in zijn geheel laten vervangen? Vraag dan een inspectie aan en ontvang vrijblijvend een offerte.
Wanneer moet je de dakgoot vervangen en wanneer volstaat reparatie?
Als je dakgoot op één of enkele plekken lekt, dan is reparatie meestal voldoende. Als er meerdere lekkages zijn, dan moet de dakgoot vervangen worden.
Wat kost het repareren van een dakgoot en wat kost vervangen?
Voor zowel het repareren van de dakgoot als het vervangen van de dakgoot geldt dat er geen vaste kosten zijn te noemen. De kosten zijn namelijk afhankelijk van de omvang van de reparatie, de lengte van de dakgoot die moet worden vervangen en het materiaal waarvan de dakgoot is gemaakt (zoals koper of zink). Vraag een inspectie aan en je ontvangt een offerte op maat.
Wat zijn de oorzaken van een lekkage aan de dakgoot?
- Slijtage: Doordat de dakgoot dag in dag uit wordt blootgesteld aan weer en wind, kunnen dakgoten na verloop van tijd tekenen van slijtage gaan vertonen. Twee voorbeelden daarvan zijn roestvorming en scheurtjes.
- Fysieke schade: Een zware storm, een boomtak of een dakpan die op de dakgoot terechtkomt kan voor schade zorgen.
- Regelmatige verstoppingen: Raakt de dakgoot vaak verstopt door blad, vuil of takken? Dan kan dat leiden tot overstromingen langs de dakrand en schade aan de binnen- en buitenmuren.
- Onvoldoende afvoermogelijkheden: Zeker bij grote daken kan een te kleine hemelwaterafvoer ervoor zorgen dat de dakgoot overstroomt. In dat geval is er dus niet een probleem met de dakgoot, maar moet de diameter van de hemelwaterafvoer breder worden gemaakt, zodat het water sneller kan worden afgevoerd.
Wat zijn de gevolgen als je de kapotte dakgoot niet repareert of vervangt?
Als je een kapotte dakgoot niet op tijd repareert of vervangt, kunnen de gevolgen kostbaar zijn. Dit zijn de belangrijkste risico’s:
Waterschade aan de gevel
Een lekkage aan de dakgoot zorgt ervoor dat regenwater niet goed wordt afgevoerd. Hierdoor stroomt het water langs de gevel naar beneden, waardoor er vochtplekken of schimmel op de muren kan ontstaan, zelfs op de binnenmuur. Ook kan het voegwerk worden aangetast en kan verf gaan afbladeren.
Schade aan de fundering en/of kruipruimte
In ernstige gevallen kan een langdurige lekkage voor waterophoping rondom je woning zorgen. Dit kan de fundering van je woning aantasten en voor water in de kruipruimte zorgen, met schimmel, houtrot en zelfs ongedierte als gevolg.
Rotte dakconstructie
Bij een lekkage aan de dakgoot kan water teruglopen en onder de dakrand komen. Dit kan onder andere zorgen voor rot in de dakplanken of boeidelen en lekkages binnenshuis.
IJsproblemen in de winter
In de winter kan stilstaand water in een verstopte dakgoot bevriezen. Door het gewicht van het ijs kan de dakgoot afbreken of uitzetten. Bovendien kunnen ijspegels langs de dakrand voor gevaarlijke situaties zorgen.
Hoger onderhouds- en herstelkosten
Hoe langer je wacht met het repareren van de dakgoot, hoe groter de schade en hoe hoger de kosten. Een simpele reparatie die je niet laat uitvoeren kan op termijn ervoor zorgen dat je de hele dakgoot moet laten vervangen.
Vraag een inspectie aan
Een reparatie aan de dakgoot of het compleet vervangen van de dakgoot is altijd maatwerk. Vraag daarom een inspectie van de dakgoot aan en ontvang gratis een offerte. Zo weet je precies wat er moet gebeuren en wat de kosten zijn.
Dit zeggen onze klanten
Onze dakspecialisten repareren en vervangen elke dag dakgoten, waardoor we zijn uitgegroeid tot een toonaangevend dakdekkersbedrijf in Zuidoost-Nederland. De vele positieve beoordelingen op klantenvertellen.nl onderstrepen onze kwaliteit en daar zijn we enorm trots op!
Dakgoot vervangen, koper of zink?
Als we de dakgoot vervangen, kiezen we altijd voor een dakgoot van koper of zink. Dit biedt diverse voordelen:
- Koper heeft een lange levensduur. Het materiaal past esthetisch zowel bij oudere als moderne woningen, roest niet en heeft weinig onderhoud nodig.
- Zink gaat jarenlang mee, heeft een luxe uitstraling, is bestand tegen corrosie en roest niet. Bovendien is zink goed buigbaar, waardoor het geschikt is voor verschillende dakvormen.
Iedere situatie is uniek. Vraag daarom een dakgootinspectie aan en we adviseren je over welk materiaal voor jou het beste is.
Erkende dakdekkers
Het repareren en vervangen van dakgoten is vakwerk. Als de werkzaamheden niet vakkundig worden uitgevoerd, kunnen er opnieuw lekkages ontstaan. Bovendien moeten nieuwe dakgoten op de juiste wijze gemonteerd worden, om onveilige situaties te voorkomen.
Bij Janssen Beugen kun je erop vertrouwen dat we je dakgoot vakkundig repareren en/of vervangen. Bovendien zijn we KOMO-gecertificeerd en aangesloten bij de Stichting Dakmeester en Gebouwschil Nederland.
Neem contact op
Wil je meer weten over onze diensten of wil je een dakgootinspectie aanvragen? Neem dan contact met ons op.
KOMO-gecertificeerd
Uitstekende beoordeling op Techniek Nederland
Toonaangevend in zuidoost-Nederland
Veelgestelde vragen
Een lekkage aan de dakgoot kun je herkennen aan water dat langs de gevel stroomt of druppels die uit de dakgoot vallen. Verder kunnen vochtplekken of verkleuringen op de buitenmuur (en zelfs op de binnenmuur) wijzen op een lekke dakgoot, vooral als deze plekken zich direct onder de goot bevinden.
Als je twijfelt of je een lekkage aan de dakgoot hebt, neem dan contact met ons op voor een dakgootinspectie.
Dat hangt af van de omvang van de reparatie. Indien mogelijk proberen we de reparatie in één dag uit te voeren.
Als erkend dakdekker voeren we de reparatie aan de dakgoot op professionele wijze uit, zodat je zeker weet dat het probleem goed wordt opgelost. Daarnaast werken we met materialen van hoge kwaliteit, zodat je dakgoot langer mee gaat.
Onderhoud in de vorm van schoonmaak is het belangrijkste. Gedurende het jaar komt er allerlei vuil in de dakgoot terecht. Denk aan zand, stof, kleine takjes en blaadjes. Daarom is het belangrijk om de dakgoot jaarlijks schoon te maken, zodat de hemelwaterafvoer niet verstopt raakt.
Het probleem is alleen dat de dakgoot meestal te hoog is om het de goot zelf schoon te maken. Daarom bieden wij een schoonmaakservice voor dakgoten aan. Neem contact met ons op voor meer informatie en ontvang vrijblijvend een voorstel.
Ja, we werken ook voor bedrijven en VvE’s.
Meestal is de schade als gevolg van een lekke dakgoot verzekerd via de opstalverzekering. Onder de opstalverzekering vallen namelijk ook de muren, vloeren en andere ‘vaste’ onderdelen van je woning.
Eventuele schade aan je spullen (bijvoorbeeld een kast die tegen een natte muur heeft gestaan) kan vanuit je inboedelverzekering worden vergoed.
Lees de verzekeringsvoorwaarden van je verzekering door om te weten in welke gevallen je recht hebt op een vergoeding.
Lekke dakgoten zijn meestal het resultaat van slecht onderhoud. Maak je dakgoot daarom minimaal één keer per jaar goed schoon. De kans dat je dakgoot verstopt raken is dan een stuk kleiner. Wij kunnen het schoonmaken voor je verzorgen. Neem contact met ons op en ontvang vrijblijvend een voorstel op maat.
Ja, dat kunnen we ook verzorgen.